EIKAM ble en stor suksess!

Eiksmarka kammermusikkfestival, EIKAM, gikk av stabelen for første gang denne helgen. Nåtidens og framtidens stjerner skinte sterkt i Eiksmarka kirke gjennom fire flotte arrangementer!

Den aller første kammermusikkfestivalen i Eiksmarka kirke bød på et vidt spekter av fantastisk musikk, for både den yngre og den eldre garde, og tok oss med på en reise både tilbake i tid, til dyrenes verden, og kanskje et lite blikk inn i framtiden.

- Kammermusikken er helt unik. Når disse artistene kommer opp på scenen og spiller de første tonene får vi innsyn i komponistenes mest intime følelser og gleder, det er som om de snakker til oss i dag, selv om de ble skrevet for hundrevis av år siden, innleder kunstnerisk leder for EIKAM og organist i Eiksmarka menighet, David Maiwald, som også understreker at musikken blir ekstra vakker når den er åpen for tolkning og aldri vil bety det samme for to forskjellige mennesker.

En nesten fullsatt Eiksmarka kirke holde pusten idet Sandra Lied Haga og Christopher Park inntar scenen. Dette er to av de fremste unge klassiske musikerne i verden - og i kveld spiller de Rachmaninov og Franck for oss, før de må haste avgårde tilbake til USA for innspilling av en TV-serie.

Lørdag var en perfekt dag for festival. Ikke bare var restriksjonene fjernet og vi kunne feire gjenåpning og møtes uten å tenke på avstand, været var så ufyselig at det å være inne og lytte til god musikk og gode historier føltes helt riktig.

På dagtid fikk vi familiekonsert med Eiksmarka barnekor og flere unge, lokale talenter. Barnekoret hadde knapt nok fått øve sammen, på grunn av sykdom og restriksjoner, men leverte allikevel en strålende konsert med dyriske sanger sammen med Stella Aksnes-Pehrson.

Barnekoret fikk også kremplass ved siden av Felix Dalnoki og Mathias Zonca, når de både spilte og presenterte sine instrumenter. Etter barnas blikk å dømme virket det til å være noen fremtidige celloister og fløytister blant dem.

Mathias Zonca, tverrfløyte                                               Felix Dalnoki, cello

Felix og Mathias var også med sammen med Jacob Stray-Pedersen på gitar, David Maiwald og Marina Kan Selvik på firhendig klaver og Saphirkvartetten med på å fremføre Dyrenes karneval av Camille Saint-Saëns, som for anledningen hadde fått en lokal tilpasning med Eiksmarken i hovedrollen, fortalt av Stella Aksnes-Pehrson.

På lørdag kveld var det duket for festivalens høydepunkt. Selveste Engegårdkvartetten fremførte Hoffmesterkvartett D-dur kv 499 av Mozart og Klaverkvintett Ess-dur. op.44 av Schumann, med Marina Kan Selvik på klaver. Etter konserten kunne man gjennomføre litt etterlengtet mingling med kanapeer og mozell, uten krav til avstand eller munnbind.

Publikum var henrykt over den verdenskjente kvartettens fantastiske konsert i Eiksmarka kirke. Her med Marina Kan Selvik.

Søndag var det tid for å lande, men ikke før en ordentlig festivalgudstjeneste var gjennomført. Med flere innslag fra Felix, Mathias og Saphirkvartetten, og et eget festivalkor for anledningen fikk vi høytidelig musikk og en flott avslutning på festivalen. Sokneprest Else Bang Engebretsen oppsummerte helgen godt i sin preken når hun funderte over hvor fort ting endrer seg om dagen. Barne-TV fra hennes barndom, som hun så tilbake på med den største glede og nostalgi var så utålelig kjedelig og langsomt for hennes barn. Det som for en generasjon siden var formidabel underholdning, har rett og slett ikke tålt tidens tann.
Sånn er det ikke med musikken. Hun fortalte om hva hun så, som publikum, under Engegårdkvartettens konsert. Hun så en nydelig ung mor, som hadde tatt med sin sønn i yngste barnehagealder. Ikke det vanligste publikum på Mozart og Schumann, kanskje, men gutten hadde falt så til ro på sin mors fang, omgitt av denne mektige musikken. Tross oppvekst omgitt av rask stimuli som man ikke kommer utenom, så faller vi fortsatt helt til ro ved å høre vakker, genial musikk - om den så er komponert for mange hundre år siden.

Sokneprest Else Bang Engebretsen forteller en rørende historie fra gårsdagens konsert og hyller David Maiwald for alt det harde arbeidet som lå til grunn for festivalen.

Selv etter festivalgudstjenesten gjensto et viktig punkt på agendaen. Sammen med Saphirkvartetten, som dessverre var en trio denne helgen, grunnet sykdom, dro David Maiwald til Eikstunet hvor de også brakte den klassiske musikken til beboere og pasienter der.

Historiens første EIKAM ble utvilsomt en stor suksess. Publikum fikk sole seg i glansen av nåtidens og framtidens store stjerner, nyte vakker musikk i flotte, intime omgivelser. Noen fikk oppleve kammermusikken for første gang, mens andre fikk helt nye inntrykk av Rachmaninov, i en alder av 81 år.

Tusen hjertlig takk til alle musikere, barn, ungdommer og bidragsytere som gjorde festivalen mulig og så fin som den ble. Vi gleder oss allerede til neste år!

Lyst til å se flere bilder? De finner du på Facebook og i neste utgave av menighetsbladet.